Foto: z verejných zdrojov
Nápoj má vedľajšie účinky, o ktorých by mal každý vedieť
Zelený čaj sa často považuje za najzdravší nápoj, ale má aj určité riziká. Tento nápoj má vedľajšie účinky, o ktorých by mal každý vedieť. Informuje o tom webová stránka Verywell Health.
Gastrointestinálne ťažkosti
Národný inštitút zdravia USA uvádza, že zelený čaj obsahuje kofeín (približne 22-40 mg na 240 ml šálky). Jeho nadbytok alebo citlivosť naň môže spôsobiť nevoľnosť, bolesť žalúdka, pálenie záhy alebo hnačku.
Vo vysokých koncentráciách tieto polyfenoly dráždia žalúdočnú sliznicu a môžu zvyšovať kyslosť, najmä na lačný žalúdok.
Väčšina ľudí môže bezpečne konzumovať zelený čaj bez toho, aby pociťovala akékoľvek vedľajšie účinky. Užívanie doplnkov stravy s extraktom zo zeleného čaju však môže viesť k:
- žalúdočné ťažkosti
- nevoľnosť
- zápcha
Vysoký krvný tlak
Podľa amerického úradu pre potraviny a liečivá je zelený čaj bezpečný v miernom množstve. Nápoj obsahuje kofeín a pitie veľkého množstva môže spôsobiť vedľajšie účinky.
Konzumácia viac ako 400 miligramov kofeínu denne môže spôsobiť niekoľko vedľajších účinkov vrátane:
- hypertenzia (vysoký krvný tlak)
- bolesti hlavy
- úzkosť
- nespavosť
Problémy so spánkom
Časopis Psychopharmacology uvádza, že pitie veľkého množstva kofeínu môže ovplyvniť kvalitu spánku. Najlepšie je vyhnúť sa zelenému čaju pred spaním.
Konzumácia príliš veľkého množstva kofeínu počas dňa môže spôsobiť úzkosť, ktorá môže ovplyvniť spánok.
Odporúča sa nepiť zelený čaj 4-6 hodín pred spaním, aby telo stihlo vylúčiť väčšinu kofeínu.
Znížená absorpcia železa
Zelený čaj obsahuje rastlinné zlúčeniny nazývané katechíny, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Hoci majú viaceré zdravotné výhody, môžu ovplyvniť schopnosť organizmu absorbovať železo zo stravy.
V dôsledku toho môže u ľudí s nízkou hladinou železa viesť k anémii z nedostatku železa.
Konzumácia zeleného čaju v malých množstvách alebo medzi jedlami môže byť stále bezpečná.
Problémy s pečeňou
Účinná látka katechín epigalokatechín-galát (EGCG) môže vo vysokých dávkach spôsobiť oxidačný stres v pečeňových bunkách.
K poškodeniu pečene najčastejšie dochádza pri konzumácii – 800 mg EGCG denne. Preto je pravidelné pitie zeleného čaju (2 – 3 šálky denne) pre väčšinu ľudí bezpečné, pretože jedna šálka obsahuje len asi 50 – 100 mg EGCG.
Zvýšené riziko majú ľudia s už existujúcim ochorením pečene.
Koľko zeleného čaju by ste mali vypiť denne
Väčšina zdravých dospelých môže piť zelený čaj denne bez vedľajších účinkov. Nápoje s kofeínom by sa mali obmedziť na 400 miligramov denne. Jedna šálka zeleného čaju obsahuje približne 22-40 miligramov kofeínu.
Príjem čaju je vhodné obmedziť, ak užívate lieky na ochorenia srdca, hypertenziu, vysoký cholesterol, ochorenia pečene, úzkosť, depresiu alebo osteoporózu. Zelený čaj totiž obsahuje zlúčeniny, ktoré zasahujú do účinku týchto liekov.
