Foto: z verejných zdrojov
Jeho konzumácia môže zlepšiť trávenie, podporiť zdravie srdca, znížiť zápal a pomôcť očistiť telo od toxínov.
Zeler je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Jeho pravidelná konzumácia môže zlepšiť trávenie, podporiť zdravie srdca, znížiť zápal a pomôcť očistiť telo od toxínov. Uvádza to webová stránka Verywell health.
Zníženie hladiny cholesterolu
V časopise Molecular Scieces sa uvádza, že extrakt zo zeleru, listy alebo šťava môžu pomôcť udržať zdravú hladinu krvného tlaku a prispieť k liečbe vysokého krvného tlaku.
Vysoká hladina cholesterolu a triglyceridov je faktorom, ktorý prispieva k srdcovým ochoreniam a náhlej smrti v dôsledku infarktu alebo mŕtvice.
V štúdii uverejnenej na webovej stránke Frontiersin sa zistilo, že niektoré zlúčeniny v extraktoch zo zeleru, napríklad ftalid a apigenín, môžu pomáhať znižovať hladinu triglyceridov „zlého“ cholesterolu.
Zlepšené trávenie
USDA uvádza, že zeler má vysoký podiel vody (približne 95 %) a obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Voda z potravín a nápojov a potraviny s vysokým obsahom vlákniny podporujú zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina pomáha posúvať potravu v črevách, dodáva jej objem a absorbuje vodu, vďaka čomu sú výkaly mäkšie a ľahšie sa vyprázdňujú.
Zeler obsahuje aj antioxidanty, ako je vitamín C a betakarotén, ako aj ďalšie fytonutrienty. Vitamín C môže podporovať zdravie čriev tým, že zvyšuje množstvo protizápalových metabolitov produkovaných v črevách, zatiaľ čo betakarotén môže podporovať množstvo prospešných mikróbov.
Zníženie zápalu
Podľa údajov v časopise Sage Journals sú na zmiernenie zápalu najužitočnejšie časti zeleru listy a semená.
Znižovanie zápalu je veľmi dôležité, pretože časom sa stáva významným faktorom, ktorý prispieva k vzniku rôznych chronických ochorení vrátane cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení a úbytku kognitívnych funkcií.
Prevencia rakoviny
Protizápalové rastlinné zlúčeniny a antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v zeleri, môžu tiež pomôcť predchádzať rakovine tým, že neutralizujú voľné radikály (nestabilné molekuly, ktoré sa môžu hromadiť v bunkách a poškodzovať iné molekuly).
Laboratórne štúdie ukázali, že apigenín pôsobí preventívne proti rakovine, čo znamená, že môže zabrániť vzniku, progresii alebo recidíve rakoviny alebo ju spomaliť.
Kontrola hmotnosti
Pretože zeler má nízky obsah kalórií a je bohatý na živiny, je užitočnou súčasťou zdravej stravy pri regulácii hmotnosti.
Zeler sa skladá prevažne z vody a obsahuje len 9 kalórií na jeden veľký stonok, čo z neho robí skvelú desiatu, ktorá pomáha udržiavať vodnú rovnováhu a pocit sýtosti.
Zeler sa dobre kombinuje s humusom alebo inými výživnými dipmi.
Výživová hodnota zeleru
Jedna šálka surového nakrájaného zeleru obsahuje:
- kalórií – 14
- vláknina – 1,6 g
- vitamín C – 3,2 mg
- draslík – 263 mg
- sodík – 81 mg
Zeler je tiež zdrojom antioxidantov, ako sú polyfenoly, fenoly a flavonoidy.
Hlavné riziká
Aj keď je konzumácia zeleru pre väčšinu zdravých dospelých vo všeobecnosti bezpečná, stále existujú potenciálne riziká, ktoré môžu zahŕňať:
- Alergická reakcia – u ľudí s alergiou na zeler sa môžu vyskytnúť príznaky od mierneho svrbenia v okolí úst a pier až po závažné reakcie v celom tele.
- Tehotenstvo – konzumácia zeleru počas tehotenstva je bezpečná. Neodporúča sa však konzumácia výťažku zo semien zeleru alebo zelerového esenciálneho oleja
- Pesticídy – pri pestovaní zeleru sa môžu používať pesticídy, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé. Dôkladné umývanie je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko
