Foto: z otvorených zdrojov
Cesto je krehké, pieskové, s jemnou tvarohovou náplňou a chrumkavou kôrkou.
Ak radi pečiete s tvarohom, potom je tento recept určený práve vám. Zvláštnosťou prípravy koláča je, že cesto netreba váľať, ale stačí ho len postrúhať.
Cesto sa stane krehkým, piesočnatým, s jemnou tvarohovou náplňou a chrumkavou kôrkou.
Recept
Zloženie:
Na cesto:
- pšeničná múka – 270 gr;
- maslo – 150 g;
- 15% kyslá smotana – 3 PL;
- kuracie vajce – 1 ks;
- cukor – 3 PL;
- kvások – 1 lyžička;
- soľ.
Na plnku:
- tvaroh – 400 gr;
- kyslá smotana – 3 PL;
- cukor – 3 PL;
- vanilkový cukor – 10 g.
Príprava:
- Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor a soľ. Maslo z mrazničky trieme priamo do misy s múkou, pričom ho občas ponoríme do múky, kým nevzniknú homogénne omrvinky. Pridáme kyslú smotanu, zašľaháme vajce a vymiesime cesto. Rozdeľte ho na dve časti, jednu väčšiu a druhú menšiu. Každú zabalíme do potravinovej fólie, väčšiu časť pošleme na hodinu do chladničky, menšiu na 30 minút do mrazničky.
- Tvaroh, kyslú smotanu, cukor a vanilkový cukor dobre premiešame.
- Cesto vyberieme z chladničky, vložíme ho do formy na pečenie a rukami ho rozotrieme tak, aby vytvorilo základ s bočnými stranami. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň.
- Druhú časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame ho na hrubom strúhadle na tvarohovú náplň.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minút dozlatista. Hotový koláč necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy.
Tipy:
- Koláč môžete podľa potreby posypať práškovým cukrom.
- Aby bola náplň jemnejšia, tvaroh rozšľaháme mixérom.
