Koláč s tvarohom: tradičný recept

Foto: z otvorených zdrojov

Cesto je krehké, pieskové, s jemnou tvarohovou náplňou a chrumkavou kôrkou.

Ak radi pečiete s tvarohom, potom je tento recept určený práve vám. Zvláštnosťou prípravy koláča je, že cesto netreba váľať, ale stačí ho len postrúhať.

Cesto sa stane krehkým, piesočnatým, s jemnou tvarohovou náplňou a chrumkavou kôrkou.

Recept

Zloženie:

Na cesto:

  • pšeničná múka – 270 gr;
  • maslo – 150 g;
  • 15% kyslá smotana – 3 PL;
  • kuracie vajce – 1 ks;
  • cukor – 3 PL;
  • kvások – 1 lyžička;
  • soľ.

Na plnku:

  • tvaroh – 400 gr;
  • kyslá smotana – 3 PL;
  • cukor – 3 PL;
  • vanilkový cukor – 10 g.

Príprava:

  1. Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor a soľ. Maslo z mrazničky trieme priamo do misy s múkou, pričom ho občas ponoríme do múky, kým nevzniknú homogénne omrvinky. Pridáme kyslú smotanu, zašľaháme vajce a vymiesime cesto. Rozdeľte ho na dve časti, jednu väčšiu a druhú menšiu. Každú zabalíme do potravinovej fólie, väčšiu časť pošleme na hodinu do chladničky, menšiu na 30 minút do mrazničky.
  2. Tvaroh, kyslú smotanu, cukor a vanilkový cukor dobre premiešame.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, vložíme ho do formy na pečenie a rukami ho rozotrieme tak, aby vytvorilo základ s bočnými stranami. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň.
  4. Druhú časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame ho na hrubom strúhadle na tvarohovú náplň.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 35-40 minút dozlatista. Hotový koláč necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy.

Tipy:

  • Koláč môžete podľa potreby posypať práškovým cukrom.
  • Aby bola náplň jemnejšia, tvaroh rozšľaháme mixérom.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život