Foto: z otvorených zdrojov
Koľko soli je potrebné na jeden kilogram kapusty, koľko soli je potrebné na prípravu trojlitrového pohára, koľko soli treba dať na vedro
Kapusta sa môže soliť v rôznych nádobách, častejšie sa na tento účel vyberajú 3-litrové sklenené poháre a smaltované vedrá. Okrem drvenia v rôznych hrúbkach možno kapustu karfiol nasoliť vcelku alebo na veľké kusy. Na prípravu chutnej kyslej kapusty je potrebné zvážiť najmä množstvo jednotlivých zložiek, predovšetkým soli. V niektorých receptoch sa do kapusty okrem soli a korenia pridáva aj strúhaná mrkva a korenie.
Zelenina by sa mala dôkladne pretrieť a pevne uložiť do čistej nádoby, aby sa stimuloval vznik šťavy a rozvoj baktérií mliečneho kvasenia.
Koľko soli a mrkvy by sa malo pridať do kapusty
Množstvo soli v tradičnom recepte na kapustu sa uvádza pre už nakrájanú kapustu alebo kapustu na kúsky a je 25 g alebo 1 polievková lyžica na 1 kg zeleniny. Soľ by sa nemala jodizovať, môžete užívať veľkú aj jemnú mletú soľ.
V mnohých receptoch sa pridáva mrkva. Predpokladá sa, že hmotnosť prísad by nemala presiahnuť desatinu hlavnej zeleniny – na 1 kg sa berie do 100 g mrkvy (malej mrkvy).
Koľko soli je potrebné na 3 litrové nádoby
Na jednu trojlitrovú nádobu sú zvyčajne potrebné 2 až 3 kilogramy zeleniny. Množstvo kapusty závisí od toho, ako sú kapustné listy nakrájané – čím väčšie kúsky, tým menej zeleniny sa do nádoby zmestí. Zelenina by mala úplne vyplniť objem nádoby, aby proces kvasenia prebiehal nepretržite a rovnomerne. Preto na prípravu 1 pohára budete musieť nasypať približne 50-70 g soli, čo sú asi 2-3 polievkové lyžice. Mrkvy môžete nastrúhať 150-200 g.
Koľko soli dať do vedra
Na prípravu kyslej kapusty sa často používajú vedrá s objemom 5 litrov. Na naplnenie takejto nádoby budete potrebovať približne 5 kg zeleniny a 4 – 5 lyžíc soli.
Koľko soli dať do nálevu, v prípade nakladania s pokrutinami, kúskami kapusty
Na nakladanie kapusty do slaného nálevu na 2 kg je potrebných 1,5 litra vody, 2 PL soli, 2 PL cukru, korenie a bobkový list.
Pri nakladaní kapusty s celými klasmi do priemeru 30 cm sú obľúbené dve možnosti – 250 g soli alebo 400 g soli na 10 litrov vody.
Solanka na 10 kg kapusty na nakladanie veľkých kusov kapusty sa zvyčajne pripravuje zo 7 litrov vody a 250 g soli.
