Foto: z otvorených zdrojov
Pestovatelia používajú fungicídy, insekticídy a regulátory rastu na zvýšenie atraktivity plodov
Kúpené ovocie vyzerá lákavo, ale nie je vždy bezpečné. Na zachovanie úrody a zlepšenie jej vzhľadu poľnohospodári často používajú veľké množstvo pesticídov, ktorých zvyšky sa dostávajú do nášho tela. Aké ovocie obsahuje najviac pesticídov, vysvetľuje RBC-Ukrajina.
Možno rozpoznať ovocie s pesticídmi
Odborníci upozorňujú, že nie je možné určiť úroveň spracovania podľa vzhľadu. Avšak nadmerný lesk šupky, dokonalý tvar a absencia aj malých chýb môžu byť signálom, že plodina bola pestovaná s intenzívnym použitím chemikálií.
Poľnohospodárski pestovatelia používajú fungicídy, insekticídy a regulátory rastu na zatraktívnenie ovocia a zvýšenie výnosov. Tieto postupy často znižujú biodiverzitu, ovplyvňujú chuť ovocia a môžu predstavovať zdravotné riziká.
Ktoré ovocie je najviac kontaminované pesticídmi
Podľa správy francúzskej organizácie Générations Futures uverejnenej v roku 2022 sa pesticídy najčastejšie nachádzajú v ovocí. Pri analýze takmer dvetisíc vzoriek produktov predávaných vo Francúzsku vedci zistili, že:
- 80 % ovocia obsahovalo aspoň jedno rezíduum pesticídov;
- Pre porovnanie, 48 % zeleniny a 56 % obilnín obsahovalo aspoň jedno rezíduum pesticídov;
- najviac kontaminované sú čerešne (100 %), hrozno (98 %), mandarínky a klementínky (97 %).
Ešte alarmujúcejšie je, že 56 % testovaného ovocia obsahovalo pesticídy, ktoré sú klasifikované ako karcinogénne, mutagénne alebo toxické pre reprodukčný systém (CMR).
Medzi lídrami boli čerešne (90 %), limetky (88 %), jahody (74 %) a hrozno (79 %).
Ako si vybrať bezpečné ovocie
Hoci je obsah pesticídov kontrolovaný, ich kumulatívne účinky v tele môžu vyvolávať obavy, najmä u detí.Odborníci radia:
- kupujte miestne pestované ovocie alebo ovocie označené ako „bio“;
- umývajte ovocie v roztoku jedlej sódy alebo octu, aby ste znížili množstvo zvyškov chemikálií;
- odstráňte šupku, ak je povrch príliš lesklý alebo voskovitý.
