Ktorý rastlinný olej je najlepší a ktorý najhorší pre zdravie srdca: vedci dali odpoveď

Foto: z otvorených zdrojov

Najnovšie výsledky výskumu vysvetľujú, prečo je dôležité vyberať si správne tuky do každodennej stravy

Rastlinný olej je v strave nenahraditeľným produktom, ale nie každý vie, že jeho výber ovplyvňuje zdravie srdca a ciev. Niektoré druhy tukov udržiavajú hladinu „dobrého“ cholesterolu a zabraňujú ateroskleróze, iné naopak vyvolávajú vysoký krvný tlak, obezitu a srdcové ochorenia.

Vedci z Harvard School of Public Health uskutočnili rozsiahlu štúdiu s cieľom zistiť, ktorý rastlinný olej je pre srdce najzdravší a ktorý je lepšie zo stravy vylúčiť.

Aké druhy rastlinných olejov sú najlepšie na udržanie zdravia srdca

  • Olivový olej lisovaný za studena. Pravidelná konzumácia extra panenského olivového oleja preukázateľne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 30-35 %. Je bohatý na omega-9 mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú „zlý“ cholesterol (LDL) a zvyšujú „dobrý“ cholesterol (HDL). Okrem toho antioxidanty – polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, chránia cievy pred zápalmi a starnutím.
  • Ľanový olej. Je skutočným šampiónom v obsahu omega-3 mastných kyselín, ktoré udržujú cievy pružné a znižujú riziko vzniku krvných zrazenín. Vedci odporúčajú pridávať ľanový olej do šalátov alebo smoothies bez zahrievania, pretože pri vysokých teplotách stráca svoje liečivé vlastnosti.
  • Repkový olej. Má optimálny pomer kyselín omega-3, omega-6 a omega-9. Štúdie ukazujú, že nahradenie masla repkovým olejom znižuje hladinu cholesterolu už po niekoľkých týždňoch. Je tiež odolný voči tepelnej úprave, takže je vhodný aj na vyprážanie.
  • Ktoré druhy masla sú škodlivé pre zdravie srdca a ciev
  • Palmový olej. Hoci sa často používa pri príprave rôznych jedál, obsahuje príliš veľa nasýtených tukov, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach. Pravidelná konzumácia palmového oleja zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
  • Rafinovaný kukuričný a slnečnicový olej. Napriek ich obľúbenosti obsahujú nadmerné množstvo omega-6 kyselín, ktoré vo veľkých množstvách spôsobujú v tele zápaly. Škodlivé sú najmä pri ich prehriatí – pri ich vyprážaní vznikajú toxické zlúčeniny, ktoré škodia srdcu a pečeni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život