Foto: z otvorených zdrojov
Najnovšie výsledky výskumu vysvetľujú, prečo je dôležité vyberať si správne tuky do každodennej stravy
Rastlinný olej je v strave nenahraditeľným produktom, ale nie každý vie, že jeho výber ovplyvňuje zdravie srdca a ciev. Niektoré druhy tukov udržiavajú hladinu „dobrého“ cholesterolu a zabraňujú ateroskleróze, iné naopak vyvolávajú vysoký krvný tlak, obezitu a srdcové ochorenia.
Vedci z Harvard School of Public Health uskutočnili rozsiahlu štúdiu s cieľom zistiť, ktorý rastlinný olej je pre srdce najzdravší a ktorý je lepšie zo stravy vylúčiť.
Aké druhy rastlinných olejov sú najlepšie na udržanie zdravia srdca
- Olivový olej lisovaný za studena. Pravidelná konzumácia extra panenského olivového oleja preukázateľne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 30-35 %. Je bohatý na omega-9 mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú „zlý“ cholesterol (LDL) a zvyšujú „dobrý“ cholesterol (HDL). Okrem toho antioxidanty – polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, chránia cievy pred zápalmi a starnutím.
- Ľanový olej. Je skutočným šampiónom v obsahu omega-3 mastných kyselín, ktoré udržujú cievy pružné a znižujú riziko vzniku krvných zrazenín. Vedci odporúčajú pridávať ľanový olej do šalátov alebo smoothies bez zahrievania, pretože pri vysokých teplotách stráca svoje liečivé vlastnosti.
- Repkový olej. Má optimálny pomer kyselín omega-3, omega-6 a omega-9. Štúdie ukazujú, že nahradenie masla repkovým olejom znižuje hladinu cholesterolu už po niekoľkých týždňoch. Je tiež odolný voči tepelnej úprave, takže je vhodný aj na vyprážanie.
- Ktoré druhy masla sú škodlivé pre zdravie srdca a ciev
- Palmový olej. Hoci sa často používa pri príprave rôznych jedál, obsahuje príliš veľa nasýtených tukov, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach. Pravidelná konzumácia palmového oleja zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
- Rafinovaný kukuričný a slnečnicový olej. Napriek ich obľúbenosti obsahujú nadmerné množstvo omega-6 kyselín, ktoré vo veľkých množstvách spôsobujú v tele zápaly. Škodlivé sú najmä pri ich prehriatí – pri ich vyprážaní vznikajú toxické zlúčeniny, ktoré škodia srdcu a pečeni.
