Koľko a ako variť tekvicu: 3 tajomstvá, vďaka ktorým sa nebude variť a bude sladká

Foto: z otvorených zdrojov

Ako variť tekvicu: tri pravidlá, aby bola sladká, chutná a nerozvarila sa

Mnohí z tých, ktorí aspoň raz varili tekvicu, vedia, že toto jedlo nesplní očakávania. Varená tekvica sa stáva nepríjemne vodnatou, stráca svoju prirodzenú sladkú chuť a jemnú arómu.

Skúsení kuchári však vedia, že tomuto nepríjemnému problému sa dá ľahko vyhnúť, ak poznáte tri tajomstvá varenia. Vďaka týmto jednoduchým metódam sa plne zachová prirodzená sladkosť tekvice, jej vysoká výživová hodnota a požadovaná hustá štruktúra dužiny.

1. Správne krájanie: len veľké kusy

Hlavnou chybou, ktorá vedie k vodnatosti, je príliš malý rez. Tekvica totiž obsahuje malé množstvo pektínu a škrobu, ktoré sa dlhodobým pôsobením tepla rýchlo ničia. Ak sa tekvica nakrája nadrobno, dužina sa rýchlo rozloží a všetka chuť a živiny sa prenesú do vody.

Čo je správne urobiť? Nakrájajte tekvicu na veľké plátky alebo kocky, veľké aspoň štyri až päť centimetrov. Zachováte tak vnútornú hustotu, bohatosť a sladkosť hotového výrobku.

2. Minimálne množstvo vody a ani gram soli počas varenia

Nadbytok vody je hlavným nepriateľom chuti tekvice. Podľa zákonov difúzie tekvica počas varenia nevyhnutne odovzdáva svoj cukor, chuť a vitamíny do vývaru. Soľ tento nežiaduci proces len urýchľuje, pretože vytláča stopové prvky, ako sú horčík a vápnik, ktoré sú zodpovedné za pevnosť dužiny.

Čo je správne urobiť? Namiesto varenia vo veľkom množstve vody je lepšie dusiť tekvicu pod pokrievkou s minimálnym množstvom tekutiny – asi pol centimetra až jeden centimeter vody na dne panvice. Soľ pridávajte len do hotového pokrmu, nie do vody na varenie. Na rozdiel od soli môžete cukor pridať okamžite, ak chcete zvýšiť prirodzenú sladkosť tekvice.

3. Kontrola času, aby sa zabránilo prevareniu

Tekvica sa uvarí oveľa rýchlejšie, ako si mnohí myslia, a rozvarené kúsky sa rýchlo zmenia na beztvarú hmotu bez chuti, ktorá sa rozpadne na vlákna.

Ako dlho variť tekvicu? Pripravenosť dužiny skontrolujte nožom alebo vidličkou už 10-5 minút po zovretí vody. Dužina by mala byť mäkká, ale zachovať si svoj tvar a nerozpadnúť sa.

Dodržiavanie týchto troch jednoduchých pravidiel zabezpečí, že vaša uvarená tekvica bude nielen lahodná a chutná, ale zachová si aj všetky svoje prospešné vlastnosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život