Foto: z verejných zdrojov
Ako uvariť dokonalé lievance – jemné, svieže a chutné: jednoduché tajomstvo profesionálnych kuchárov
Každá hostiteľka sa aspoň raz stretla s problémom, keď sa lívance po vyprážaní usadia a spľasnú. Navonok sú chutné, ale vnútri ťažké alebo dokonca vlhké. Existuje však jednoduché tajomstvo, vďaka ktorému budú hranolky naozaj svieže, jemné a chutné.
Prečo sa palacinky po vyprážaní usadzujú: najdôležitejší dôvod
Problém väčšinou nie je v recepte, ale v štruktúre cesta. Ak v ňom nie je dostatok vzduchu alebo sa miešaním upchá lepok, palacinky strácajú nadýchanosť a ľahkosť. Často je na vine aj príliš studený kefír a jedlá sóda, ktorá pri interakcii s kyselinou stráca svoj účinok.
Ako pripraviť cesto na lievance, aby sa po vyprážaní neusadzovali
Ak chcete zabrániť usadeniu lievancov, pridajte do cesta vriacu vodu alebo sódu bikarbónu, vďaka tejto technike sú nadýchané a mäkké.
Ako to funguje
- Horúca tekutina „uvarí“ časť múky a vytvorí jemnú štruktúru.
- V cestíčku sa objavia malé bublinky, ktoré zostanú aj po vyprážaní.
- Vďaka tomu sú palacinky ľahké ako obláčiky a po vychladnutí sa neprevrátia.
Prísady na dokonalé palacinky:
- 1 šálka kefíru izbovej teploty;
- 1 vajce;
- 1-2 PL cukru;
- štipka soli;
- 1 lyžička jedlej sódy;
- 1,5 šálky múky;
- ½ šálky vriacej vody alebo jedlej sódy;
- 2 PL rastlinného oleja.
Príprava:
- V miske zmiešajte vajcia, cukor a soľ do jemnej peny.
- Vlejte kefír a pridajte sódu bikarbónu, dobre premiešajte a nechajte niekoľko minút odstáť.
- Postupne primiešavame múku, aby vzniklo husté, ale vláčne cesto.
- Teraz pridávajte vriacu vodu alebo sódu bikarbónu v tenkom prúde a jemne miešajte.
- Nakoniec pridajte maslo.
- Smažte na strednom ohni pod pokrievkou, kým nebudú zlatisté z oboch strán.
