Ako dosiahnuť, aby boli paplóny nadýchané ako mraky: existuje jeden jednoduchý doplnok, na ktorý ste ešte nepomysleli

Foto: z verejných zdrojov

Vaše miešané vajíčka budú neuveriteľné, len to vyskúšajte

Šľahanie miešaných vajec sa zdá byť jednoduché, ale príprava dokonalých miešaných vajec je v skutočnosti ťažšia, ako sa zdá. Šéfkuchári a domáci kuchári majú svoje vlastné techniky, ale farmárka Lindsey Chastainová sa s portálom The Takeout podelila o nečakaný tip.

Odporúčala použiť kyselinu citrónovú, ktorá podľa jej slov spôsobí, že čatníčky budú vzdušnejšie, pretože uvoľní bielkovinové väzby a udrží viac pary.

Fungovala by aj citrónová šťava, ocot alebo kyselina vínna (kyselina vínna). Chastainová však zároveň varovala: „Silnejšie kyseliny – ako citrusové a limetkové – zmenia farbu a chuť vajec. Chuť je niekedy príjemná, ale farba je menej chutná. Lepšou voľbou je citrónová šťava.“

Ak použijete správny pomer, väčšina citrónovej chuti sa počas varenia vyparí a získate najšťavnatejší čatní, aký ste kedy ochutnali. Množstvo šťavy závisí od druhu a počtu vajec. Na každé dve alebo tri slepačie vajcia, jedno alebo dve kačacie vajcia alebo 15 prepeličích vajec použite štvrtinu citróna. V prípade veľkých vajec, ako sú napríklad husacie vajcia, môžete na jedno vajce potrebovať polovicu citróna. Kyselinu vyšľahajte spolu so surovými vajcami v miske – nemusíte vynechať mlieko, korenie ani žiadne prísady. Ak je citrónovej šťavy príliš veľa, vajcia budú príliš kyslé alebo vodnaté.

Ďalšie tajomstvá dokonalého papaláša

Okrem citrónovej šťavy existujú aj ďalšie tipy. Chastainová priznáva: rada pridáva trochu mlieka a miešané vajíčka varí pomaly a na miernom ohni. Anthony Bourdain používa na dosiahnutie čo najnadýchanejšej miešanej zmesi techniku jemného pohybu vajec po panvici v tvare osmičky.

Medzi ďalšie tipy profesionálov na zvládnutie „najťažšieho jedla“ patria:

  • pred vyprážaním vajíčka osoľte (soľ, podobne ako citrón, pomáha rozkladať bielkoviny, čím sa stáva konzistencia jemnejšou);
  • pridajte kyslú smotanu pre krémovosť a miernu kyslosť;
  • varte na silnom ohni najviac 30 sekúnd, potom vypnite varnú dosku a nechajte pokrm vychladnúť.

Slávny šéfkuchár Thomas Keller preosieva rozšľahané vajcia cez sitko predtým, ako ich naleje do panvice, a sekundu pred varením ich premieša s crème fraîche.

Na dosiahnutie čo najvzdušnejšieho rozšľahania môžete použiť aj rôzne kuchynské nástroje – napríklad šľahač-balón. Vajíčka vyšľahajte takouto metličkou, aby sa nasýtili vzduchom, a varte silikónovou alebo gumovou stierkou, ktorá vám pomôže ľahko pohybovať hmotou po panvici a miešať prídavky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život