Foto: z verejných zdrojov
Ako si vychutnať chute jesene a zároveň využiť výhody stredomorskej stravy so sezónnymi produktmi
S príchodom novembra, ktorý prináša ochladenie vzduchu a chuť na útulnejšie jedlá, je vhodný čas prejsť na stredomorskú stravu a osláviť tak toto ročné obdobie. Možno si myslíte, že strava spojená so slnečnými prímorskými dedinkami je v tomto ročnom období nevhodná, ale zásady stredomorskej stravy sa prekvapivo dobre hodia na jesennú úrodu. Zameraním sa na sezónne produkty, potraviny bohaté na živiny a bohaté chute môžete tento známy životný štýl ľahko prispôsobiť na prípravu chutných a výživných novembrových jedál. Ktoré potraviny vám budú najviac vyhovovať, vám prezradí portál GoodHousekeeping.
Stredomorská strava je viac než len spôsob stravovania, je to životný štýl inšpirovaný rozmanitosťou krajín ležiacich pri Stredozemnom mori, vysvetľuje Liz Shaw, MSc, nutričná terapeutka a odborníčka na výživu. Hoci sa nám často ako prvé vybaví Grécko, Taliansko a Libanon, v skutočnosti sa tento región rozprestiera v 22 krajinách na troch kontinentoch, vďaka čomu je stredomorská strava mimoriadne rozmanitá. Kladie dôraz na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy a mierne množstvo rýb a hydiny, pričom hlavným zdrojom tuku je olivový olej.
Jedným z najlepších aspektov stredomorskej stravy je jej flexibilita, hovorí Whitney Stewartová, M.S., M.P.H., registrovaná dietologička. Zdôrazňuje používanie sezónnych produktov, dochucovanie čerstvými bylinkami a varenie na olivovom oleji.
Tu je osem potravín, ktoré sa v novembri dokonale hodia na stredomorský tanier.
Muškátová tekvica
Táto jesenná zelenina je hviezdou stredomorskej kuchyne. Podľa Stuarta je jeseň ideálnym obdobím na konzumáciu muškátovej tekvice, ktorá je fantastickým doplnkom stredomorskej stravy. Jej sladká, orechová chuť je neuveriteľne všestranná. Môžete ju piecť s olivovým olejom a bylinkami, rozšľahať do krémovej polievky alebo pridať kocky do šalátov a cestovinových jedál.
Tekvica je plná vlákniny a dôležitých vitamínov a je skvelým doplnkom k obľúbeným sezónnym jedlám, ako sú sladké zemiaky a kaše, dodáva Stewart. Jednou z dôležitých živín v tekvici je betakarotén, antioxidant, ktorý podporuje mnohé aspekty nášho zdravia vrátane zdravia mozgu.
Šošovica
S chladnejším počasím sa výdatné strukoviny, ako napríklad šošovica, stávajú základnými potravinami. Šošovica je ústrednou súčasťou stredomorskej kuchyne a pridáva sa do polievok, dusených jedál a šalátov. Ak si chcete pripraviť dokonalé novembrové jedlo, skúste si pripraviť teplý šošovicový šalát s pečenou koreňovou zeleninou a citrónovo-tahini dresingom.
Čočka je tiež prirodzeným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a železa, takže je výdatným a výživným základom mnohých jedál. Ich zaradenie do protizápalovej diéty, ako je napríklad stredomorská diéta, je prirodzenou voľbou, pretože konzumácia šošovice súvisí so znižovaním zápalov v tele.
Hrušky
Hoci sú na jeseň často v centre pozornosti jablká, hrušky sú sladké a šťavnaté ovocie, ktoré na jeseň dosahuje vrchol popularity a tiež si zaslúžia pozornosť, najmä ak sa stravujete podľa stredomorskej diéty. Sú zdrojom vlákniny a vitamínu C a niektoré dôkazy naznačujú, že ich konzumácia môže súvisieť s udržiavaním zdravia srdca.
V stredomorskom štýle si ich môžete vychutnať čerstvé ako jednoduchý dezert alebo občerstvenie. Hodia sa aj k slaným jedlám. Skúste pridať nakrájané hrušky do šalátu s vlašskými orechmi a syrom feta alebo ich zapečte so štipkou škorice a kvapkou medu.
Kale
Tmavá listová zelenina je základom stredomorskej stravy a kapusta je silnou voľbou, ktorá je vhodná aj v chladnejšom počasí. Obsahuje vitamíny A, C a K, ako aj antioxidanty, a preto je kapusta skutočne výživnou potravinou.
Ak chcete, aby bola kapusta jemnejšia, pred pridaním do šalátov ju potrite trochou olivového oleja a citrónovej šťavy. Hodí sa aj do polievok a dusených pokrmov alebo ju môžete zľahka podusiť s cesnakom a vločkami červenej papriky.
Citrusové plody (citróny a pomaranče)
V novembri sa začína sezóna citrusov, ktoré prinášajú do zemitých jesenných chutí vítaný príval jasu. Citróny a pomaranče sú bohaté na vitamín C a dodávajú mnohým jedlám šťavu. Citrusové plody sú tiež prirodzeným zdrojom flavonoidov, karotenoidov a esenciálnych olejov, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť znížiť riziko ochorení spojených s metabolickým syndrómom vrátane srdcových ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny.
Najlepšie na stredomorskej strave je to, ako krásne sa jej základné potraviny, ako napríklad fazuľa a šošovica, kombinujú s týmito farebnými plodmi, hovorí Shaw. Výdatný dusený pokrm zo šošovice a kapusty získa jasnú chuť vďaka stlačenému citrónu, zatiaľ čo šalát z tekvice a bielej fazule zažiari s plátkami čerstvého pomaranča.
Vlašské orechy
Orechy sú kľúčovou zložkou stredomorskej stravy, pretože poskytujú rastlinné omega-3 mastné kyseliny, rastlinné bielkoviny a výdatnú chrumkavosť. Zaujímavosť: Vlašské orechy sú jediným orechom, ktorý je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastnej kyseliny ALA, živiny, ktorá môže mať protizápalové účinky.
Vlašské orechy sú svojou bohatou zemitou chuťou ideálne na jeseň. Posypte si nasekané vlašské orechy na rannú ovsenú kašu alebo jogurt, pridajte ich do šalátov, aby ste im dodali textúru, alebo ich použite do pečiva, napríklad do hruškových a orechových koláčov.
Olivový olej
Žiadny zoznam potravín stredomorskej diéty by nebol úplný bez olivového oleja. Olivový olej je hlavným zdrojom tukov v stredomorskej strave a je cenený pre svoje srdcu prospešné mononenasýtené tuky a silné antioxidanty. Oleokantal je silný antioxidant s protizápalovými a protirakovinovými vlastnosťami, ktorý sa nachádza v olivovom oleji, a údaje ukazujú, že má potenciál na liečbu ochorení, ako sú srdcové choroby, artritída a dokonca rakovina. Štúdie zdôrazňujú jeho schopnosť ovplyvňovať škodlivé dráhy v tele, vďaka čomu je sľubný
Jemná, ovocná chuť olivového oleja vylepší takmer každé novembrové jedlo, od pečenej jesennej zeleniny až po výdatný šalát. Použite ho na osmaženie cesnaku a cibule v polievkach, pokvapkajte ním ryby alebo pripravte rýchlu zálievku na zeleninu a obilniny. Olivový olej sa hodí aj na dochutenie jedál; stačí ním pokvapkať horúcu dusenú šošovicu alebo pečenú tekvicu, aby vynikla ich najlepšia chuť.
Granát
Tieto rubínovo červené klenoty majú sezónu koncom jesene a začiatkom zimy. Semená granátového jablka sú bohaté na antioxidanty a majú jedinečnú sladkokyslú chuť. Každému jedlu dodajú slávnostný a farebný nádych a majú aj protizápalové vlastnosti.
Posypte semienkami granátového jablka pečenú zeleninu, šaláty alebo obilné misy. Sú tiež skvelou ozdobou jogurtu, humusu alebo dokonca jednoduchého kúska grilovanej ryby, pričom stelesňujú stredomorskú chuť, ktorá dodáva jednoduchým jedlám výnimočný vzhľad a chuť.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
