Foto: z otvorených zdrojov
Mätový džem je hustý, aromatický a osviežujúci
V období prechladnutia mnohí ľudia hľadajú prírodné prostriedky, ktoré nielen dobre chutia, ale aj podporujú imunitný systém. Jedným z nich je mätový džem – voňavý a zdravý prípravok, ktorý si ľahko pripravíte doma z minimálneho počtu ingrediencií. Ako pripraviť džem pri prechladnutí, prezradí RBC-Ukrajina s odvolaním sa na príspevok v sekcii Konzervovanie a varenie v Telegrame.
Čo potrebujete na džem
Nápoj s lyžičkou takéhoto džemu upokojuje, zmierňuje bolesť hrdla, pomáha pri prechladnutí a výborne dopĺňa horúci čaj.
Základom receptu sú čerstvé lístky mäty, citrón a cukor – klasická kombinácia, ktorá má tonizujúce a protizápalové účinky. Mäta pomáha zmierniť kašeľ a zmierniť kŕče, zatiaľ čo citrón dodáva vitamín C na podporu imunitného systému.
Budete potrebovať 250 g mätových listov so stonkami, jeden kilogram cukru, dva citróny a pol litra vody.
Ako vyrobiť džem
Mäta by mala byť dôkladne umytá a mierne osušená, potom nasekaná. Citróny sa nakrájajú na malé kúsky aj so šupkou, práve šupka zvýrazňuje chuť a prospešnosť džemu.
Všetky ingrediencie sa dajú do hrnca, zalejú vodou a varia sa asi 10 minút. Potom sa hrniec odstaví z ohňa a nechá sa 24 hodín lúhovať. Počas tejto doby mäta a citrón dodajú svoju chuť a užitočné látky.
Na druhý deň sa zmes precedí, pridá sa cukor a varí sa až do hotového, zvyčajne do zhustnutia sirupu a vzniku charakteristickej priehľadnosti. Horúci džem sa naleje do sterilných pohárov a ihneď sa zavarí.
Mätový džem sa ukáže ako hustý, voňavý a osviežujúci. Môže sa pridať do čaju, použiť ako základ do nápojov alebo podávať k dezertom. V chladnom období sa stane skutočným domácim pomocníkom v boji proti prechladnutiu a v lete môže poslúžiť ako chutný doplnok chladivých nápojov.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
