Foto: z verejných zdrojov
Raňajky vám dodajú energiu, ale nesprávny začiatok dňa môže spôsobiť nadúvanie, zápchu a dokonca zvýšiť riziko cukrovky
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, pretože nám dodávajú energiu na celý deň. Výskumníci upozorňujú, že konzumácia vyváženého jedla na začiatku dňa, ako je napríklad ovsená kaša, vajcia alebo jogurt a müsli, zabraňuje prejedaniu sa. Popredný lekár zaoberajúci sa zdravím čriev zároveň upozorňuje, že takmer každý má určité raňajkové návyky, ktoré môžu byť pre naše črevá škodlivé. Denník Daily Mail uvádza, že.
Kalifornský gastroenterológ Saurabh Sethi povedal, že nejedenie raňajok je jednou zo siedmich najhorších chýb, ktoré ľudia denne robia.
Odborník vysvetlil, že nejedenie ráno môže spôsobiť hromadenie kyselín a spomaliť pohyblivosť čriev.
Výskum tiež potvrdzuje, že nejedenie raňajok je spojené so zvýšeným rizikom obezity, cukrovky 2. typu a vysokého krvného tlaku.
Vedci vysvetľujú, že keď žalúdok produkuje nadbytok kyseliny, táto kyselina rozožiera sliznicu žalúdka a pažeráka (hrdla), čo spôsobuje problémy, ako je pálenie záhy. Ak je pohyblivosť čriev príliš pomalá, môže to spôsobiť aj zdravotné problémy, ako sú: zápcha, nadúvanie alebo bolesť brucha.
Gastroenterologická sieť upozornila, že ľudia by mali raňajkovať počas prvej hodiny po prebudení.
Ďalšou častou chybou pri raňajkách je pitie kávy nalačno, čo zvyšuje riziko refluxu (spätného pohybu obsahu dutých orgánov, najčastejšie žalúdočného obsahu do pažeráka – pozn. red.)
Štúdie ukazujú, že kofeín spôsobuje, že žalúdok produkuje viac kyseliny. To môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako je pálenie záhy, nevoľnosť, zvracanie, úporný kašeľ a zápach z úst.
„Pred kávou vypite pohár vody a zjedzte niečo ľahké, napríklad orechy alebo banán,“ poradil lekár v sieti.
Upozornil tiež, že ľudia by sa mali vyhýbať konzumácii sladkých raňajkových cereálií a müsli, pretože sú bohaté na rafinovaný cukor.
Odborníci vysvetľujú, že takéto jedlá môžu spôsobiť náhly „vzostup cukru v krvi“, po ktorom sa človek rýchlo cíti bez energie a v polovici dopoludnia sa cíti unavený.
Ďalšou častou chybou pri raňajkách, ktorú doktor Sethi uvádza, je konzumácia kávy s vysokým obsahom tuku – konkrétne kávy s maslom a kokosovým olejom.
Ako tvrdí väčšina influencerov, vysoký obsah tuku v nápoji zvyšuje energiu, zlepšuje koncentráciu a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť. Početné štúdie to však vyvracajú.
Gastroenterológ siete upozornil, že takýto nápoj neobsahuje žiadne živiny a navyše môže ľudí vystaviť pocitu hladu a riziku refluxu kyseliny.
Pre vyvážené raňajky, ktoré poskytnú dlhotrvajúcu energiu, lekár odporúča dbať na to, aby ste do ranného jedla zahrnuli bielkoviny a vlákninu, napríklad kombináciou vajec a celozrnného chleba.
Sethi zároveň uvádza piatu chybu, ktorou je konzumácia raňajok „v pohybe“. Lekár vysvetlil, že keď sa pri jedle ponáhľame, naše telo je nervóznejšie a viac vystresované. Z tohto dôvodu sa neuvoľňuje dostatok tráviacich látok (enzýmov) a môže dôjsť k nepríjemnému nadúvaniu brucha.
Sedenie a pomalé prežúvanie jedla však tráveniu pomáha.
Medzi časté chyby, ktoré ľudia robia pri raňajkách, zároveň patrí pitie veľkého množstva džúsov a „ignorovanie rannej hydratácie“ (nepitie vody).
Ak chcete začať deň správne a predísť mnohým problémom, lekár odporúča začať deň pohárom vody.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
