Foto: z verejných zdrojov
Tieto nápoje sú medzi ľuďmi obľúbené
Pri konzumácii sladkostí si nezamieňajte prirodzený cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch, s pridaným cukrom vo forme glukózy, fruktózy, sacharózy, sacharózy, kukuričného sirupu alebo dokonca „prírodných“ cukrov, ako je javorový sirup alebo med. Ak konzumujete potraviny, ktoré obsahujú cukor navyše, zdravotné dôsledky môžu byť nepriaznivé. Spoločnosť Eating Well preto vymenovala 6 nápojov, ktoré majú viac cukru ako glazovaná šiška.
Sladký čaj
Čerstvo uvarený ľadový čaj je nápoj bez kalórií a cukru, avšak sladký čaj je niečo iné.
„Hoci sa môže zdať, že ide o zdravšiu alternatívu k sýteným nápojom, väčšina ľadových čajov obsahuje veľké množstvo pridaného cukru,“ upozornila odborníčka na výživu Amy Brownsteinová.
Či už si ho teda pripravíte doma alebo si ho kúpite v obchode, sladký čaj môže obsahovať 19 g pridaného cukru na 227 g alebo viac.
Čaje sladené medom
Niektoré sladené nápoje, najmä tieto čaje s medom, vás môžu viesť k presvedčeniu, že ide o zdravšiu voľbu ako nápoje sladené cukrom alebo kukuričným sirupom.
„Hoci sa med považuje za prirodzenejší, stále ide o pridaný cukor, ktorého konzumáciu treba sledovať,“ upozornil Brownstein.
Podľa nej „rozdiel medzi trstinovým cukrom a medom je v ich molekulárnom zložení, keďže med obsahuje viac fruktózy“.
Sýtené nápoje
„Sýtené nápoje sa nazývajú „prázdne kalorické“ nápoje z nejakého dôvodu,“ zdôraznila odborníčka na výživu Sarah Garoneová.
Upozornila, že sýtené nápoje môžu viesť k vyššej telesnej hmotnosti a zvyšujú riziko úmrtnosti, kardiovaskulárnych ochorení a cerebrovaskulárnych ochorení.
„V diétnych sýtených nápojoch sa zvyčajne používajú umelé sladidlá, ktoré nemajú také škodlivé účinky na metabolizmus ako cukor v bežných sýtených nápojoch. Štúdie však ukázali, že pitie veľkého množstva diétnych šumivých nápojov je spojené s väčším obvodom pása, cukrovkou a srdcovými ochoreniami, hoci príčinná súvislosť ešte nebola objasnená, takže aj mierna konzumácia diétnych šumivých nápojov môže byť zdravšou voľbou,“ dodáva Eating Well.
Limonáda
Či už pijete čerstvú limonádu, z koncentrátu alebo z prášku zmiešaného s vodou, pravdepodobne obsahuje viac ako 13 g cukru na 227 g porciu.
„Hoci všetok ten pridaný cukor môže dodať trpkej chuti citrónov potrebnú sladkosť, neprináša žiadny úžitok pre vaše zdravie,“ poznamenal Garone a zdôraznil, že pravidelná konzumácia limonád môže zvýšiť riziko vzniku chronických ochorení spôsobených zápalom, aj keď sa zdá, že ide o nápoj s príchuťou čerstvého ovocia.
Športové nápoje
Športové a elektrolytové nápoje obsahujú všetky živiny potrebné na udržanie vodnej rovnováhy.
„Športové nápoje sú často vnímané ako zdravé nápoje a sú zneužívané, čo vedie k nadmernej konzumácii cukru,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Avery Zenkerová.
Odborníčka zároveň dodala: „Problémom je, že športové nápoje často konzumujú ľudia, ktorí sa nevenujú intenzívnej fyzickej aktivite.“
Preto môže byť konzumácia rôznych druhov celého ovocia najlepším spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínov a minerálov, ubezpečujú odborníci.
Kávové nápoje
Hoci bežná studená aj horúca káva neobsahuje pridaný cukor, cukor v ochutených sirupoch, sladkých studených krémoch a šľahačke sa môže rýchlo hromadiť.
„Kávové nápoje, ako sú miešané mrazené a sezónne nápoje, majú tendenciu obsahovať nadmerné množstvo cukru,“ zdôraznila odborníčka na výživu Kendra Hare.
Odborníci preto odporúčajú znížiť množstvo cukru v akomkoľvek kávovom nápoji tým, že doň nalejete polovičné množstvo sirupu alebo si vychutnáte prirodzenú sladkosť mlieka v nesladených latte a cappuccino.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
